Meteen naar de inhoud
Home » Toepassingen » Cognex Vision camera’s en Vision sensoren

Cognex Vision camera’s en Vision sensoren

 • door

Vision Introductie

Machine vision is een grote noemer voor vision sensors, vision camera’s en 3D systemen. Al deze producten worden ingezet in uw productieproces om de kwaliteit en productiviteit te verbeteren terwijl de productiekosten dalen. Wij bieden de Cognex machine vision producten aan die u o.a. kunnen helpen bij:

Optimaliseren van de kwaliteit door het inspecteren van producten tot in het kleinste detail.

Minimaliseren van de productiefouten door error’s zo vroeg mogelijk in het proces te detecteren vooraleer we duizenden producten moeten schrappen.

Maximaliseren van de machine efficiëntie door de inefficiënte stappen in het proces te identificeren.

 

Zo kunnen al deze handelingen zo goed mogelijk ingeregeld worden en bijdragen tot een hoger rendement. Hiernaast zorgt de Cognex machine vision camera ook voor een groot financieel voordeel. Zo moeten bepaalde onderdelenniet meer getest worden, voorkomt dit beschadiging van onderdelen en elimineert het onderhoudstijd en kosten.
Bij controle van datum, lotcode, … voorkomt de vision sensor of camera ook dat er foutieve producten worden uitgestuurd. Zo zullen ook de kosten van retour producten dalen.

 

Cognex Vision Sensors voor afwezigheids- en aanwezigheidsdetectie

Cognex Vision-sensoren bezitten vele verschillende krachtige tools die ze bijzonder effectief maken voor de fabrieksautomatisering. Niet te verwarren met de digitale sensoren in een camera, zijn vision-sensoren een categorie van machine vision systemen die ontworpen zijn om eenvoudige aanwezigheids-/ afwezigheidscontroles uit te voeren en om een pass/fail-resultaat aan te leveren. Cognex Vision-sensoren combineren het vermogen van een camera om foto’s te maken met de verwerkingskracht van een computer om beslissingen te nemen over de positie, de kwaliteit en de volledigheid van een gefabriceerd onderdeel of product.
Cognex Vision-sensoren omvatten een bibliotheek van softwaretools die verschillende soorten inspecties uitvoeren. Deze kunnen zelfs meerdere soorten inspecties tegelijkertijd doen en het leveren van meerdere pass/fail-resultaten van een enkel verworven beeld.
Cognex Vision-sensoren kunnen ook detecties doen op basis van patroon, vorm en kleur. Ze kunnen specifieke onderdelen binnen een zeer breed interessegebied detecteren en kunnen al deze detecties dynamisch uitvoeren.

Cognex Vision camera's voor objectherkenning en localisatie

Pattern match, PatMax en PatMax RedLine™ zijn nauwkeurige hulpmiddelen dat getrainde patronen lokaliseert, ongeacht de grootte, rotatie of locatie van het te inspecteren patroon. Het is ideaal voor industrieën en toepassingen die grote gezichtsvelden, hoge nauwkeurigheid, grote hoek- en schaaltoleranties en meerdere patronen vereisen.
Deze tools zijn beschikbaar op de vision sensoren en vision camera’s en kunnen gebruikt worden voor de herkenning van bepaalde patronen of deze worden gebruikt voor het positioneren van andere tools.

 

Cognex Vision camera's voor het lezen van barcodes en tekst

2DMax® met PowerGrid® is een baanbrekend algoritme en technologie die ontworpen is om 2D-codes te lezen met aanzienlijke schade aan of volledige eliminatie van een codezoeker of -klokpatroon of de quiet zone.

1DMax® met Hotbars® is een algoritme en technologie die geoptimaliseerd is voor het omnidirectioneel lezen van 1D-barcodes, waarbij tot 10X de snelheid van een conventionele barcodelezer wordt gedecodeerd.

OCRMax is een lettertype trainbaar Optical Character Recognition (OCR) en Verification (OCV) tool die 99% nauwkeurigheid biedt op moeilijk te lezen karakters. Het voorkomt foutief lezen, behandelt procesvariaties en biedt eenvoudig lettertypebeheer met minimale training. OCRMax bereikt een ongekende leessnelheid voor OCR- en OCV-applicaties, zelfs onder de meest uitdagende omstandigheden terwijl het de klant de flexibiliteit geeft om zijn systeem te optimaliseren voor snelheid, leessnelheid of een combinatie van beide. Dit geeft gebruikers de kans om de OCR/OCV te optimaliseren voor karakters te lezen binnen bepaalde milliseconden en/of een leespercentage van 99,99%.

Cognex Vision camera's voor metingen van afstand, hoekverdraaiing, straal

Meettools helpen bij het vaststellen van betrouwbare metingen op bepaalde vormen binnen uw productieafdeling. Hier worden vooraf drempelwaarden ingesteld en kunnen deze tools onderdelen of producten afkeuren of goedkeuren. Meetinstrumenten kunnen ook analoge waarden aanleveren, hetzij in pixels of in reële eenheden voor:

 • Afstand
  Meet de afstand tussen de verschillende randen van de te inspecteren onderdelen.
 • Hoek
  Bepaalt de hoek tussen twee randen
 
 • Cirkelstraal
  Meet de afstand van het middelpunt van een cirkel tot aan de rand.
 • Kalibratie
  Kalibreert de camerapixels naar reële eenheden.
 

Vision belichting

Een vision project staat en valt bij het selecteren van de juiste vision belichting en de juiste positie hiervan. Deze belichtingen kunnen gebruikt worden in allerlei toepassingen waarbij image processing gebruikt wordt. Deze belichtingen dragen bij tot de kwaliteit van het beeld en zorgen ervoor dat de gewenste controles uitgevoerd kunnen worden.

Afhankelijk van de toepassing kan men kiezen voor achtergrond belichting, spots, dome belichting, barlights, diffuse belichting, … . Deze belichtingen zijn ook verkrijgbaar in verschillende kleuren: Wit, Rood, Groen, Blauw, Infrarood en UV.

 

 
Vision belichting

Cognex Vision camera's voor kleuren toepassingen

Kleurentoepassingen

 • Sorteren
  Vaak is kleur het enige kenmerk dat onderdelen onderscheidt, zoals doppen, verpakkingen of farmaceutische tabletten.
 • Kleurherkenning en -matching
  In de auto-industrie vonden leveranciers dat menselijke inspecteurs het moeilijk hebben om te controleren of de zijspiegels op de juiste carrosserie zijn gemonteerd. Mensen passen kleuren vaak niet goed bij elkaar, terwijl kleurentools een betrouwbaar onderscheid kunnen maken.

Kleurentools bieden een reeks nieuwe opties voor het gebruik van visie om kwaliteit en procescontrole te bereiken in uw productieactiviteiten, zelfs op hogesnelheidslijnen in de voedsel- en verpakkingsindustrie.

 

 

 

 • Verificatie van de assemblage
  Het identificeren van het juiste onderdeel tijdens de assemblage kan een uitdaging zijn wanneer de onderdelen erg klein zijn, of wanneer het identificeren van markeringen zoals tekenreeksen of barcodes niet gemakkelijk zichtbaar zijn. In deze gevallen biedt kleur een optie voor het nauwkeurig identificeren van onderdelen.
 • Inspectie
  Wanneer kleur het meest unieke aspect van het onderdeel is, kan kleurvisie worden gebruikt om te bepalen of een onderdeel goed of slecht is. Bijvoorbeeld door te controleren of een rode LED aanwezig en helder genoeg is of goed gemonteerd is.
 

Programmatie en analyse projecten

Om tot de juiste oplossing te komen voor uw toepassing moet u de juiste combinatie vinden van camera, program¬matie en belichting. Deze drie facetten moeten juist gekozen , geprogram¬meerd en gepositioneerd worden om de efficiëntie van uw proces te verhogen.
Hiervoor is enige vakkennis nodig om dit tot een goed einde te brengen.
Hiervoor komen we graag uw toepassing bekijken en voeren we enkele testen uit om de slaagkansen te kunnen inschatten. Zo kunnen wij, DIGITRON, u een totaaloplossing aanbieden.