Meteen naar de inhoud
Home » Toepassingen » Industriële veiligheidslichtschermen

Industriële veiligheidslichtschermen

 • door
Overzicht Lichtschermen

Basis Veiligheidslichtschermen

Veiligheidslichtschermen zijn ontworpen om een hoge kwalitatieve veiligheidsoplossing te bieden voor uw personeel en machines. Het assortiment bestaat uit hoog gevoelige type 2 en type 4 (PLc of PLd) lichtschermen voor vinger, hand en toegangscontrole. Deze veilligheidslichtschermen zijn verkrijgbaar in verschillende afmetingen.

 

Vingerbeveiliging

Met een straaldikte van 14 mm en de hoogste beschermingscategorie (Type 4) zijn deze lichtschermen ideaal voor vingerbescherming overal waar de veiligheidseisen het hoogst zijn, zoals bij werktuigmachines, robots, hydraulische persen, geautomatiseerd voorraadbeheer, weefgetouwen, enz.

 

Handbeveiliging

Deze veiligheidslichtschermen hebben een straalafstand van 30mm en bezitten ook de hoogste veiligheidscategorie ( Type 4 ). Deze kunnen ingezet worden in dezelfde toepassingen als de vingerbeveiliging lichtschermen, maar waar de richtlijnen iets minder streng zijn.

 

 

Lichaamsbeveiliging

Met een straalafstand van 300, 400 of 500 mm (3 tot 6 bundels) en de hoogste beschermingscategorie (Type 4) zijn deze lichtschermen ideaal voor toegangscontrole overal waar de veiligheidseisen het hoogst zijn. Deze veiligheidslichtschermen kunnen gecombineerd worden met verschillende mutingarmen/mutingfuncties.

Veiligheidslichtschermen voor grotere hoogtes

SG4 Veiligheidslichtscherm

De SG4 Extended biedt veiligheidsdetectie met vinger- en handresolutie met programmeerbare functies om een hoge mate van flexibiliteit mogelijk te maken en aan te sluiten bij alle noden van de machine. Er is ook configuratie of bewaking op afstand mogelijk en functies voor het klonen van een configuratie.

Deze veiligheidslichtschermen zijn verkrijgbaar tot hoogtes van 1800mm in veiligheidscategorie 4.

Technische gegevens

– Programmeerbaar veiligheidslichtscherm Type 4 (Pl=e, SIL3)
– Resolutie: Vinger 14 mm; Hand 30 mm
– Gecontroleerde hoogtes van 300 tot 1800mm (n x 150mm)
– Werkingsafstand: Vinger 7m; Hand 20m
– Compact; geen dode zone; mogelijkheid om 3 lichtschermen in cascade te plaatsen
– Volledig programmeerbaar: Auto/man herstart, EDM, codering, Muting (T/L, totaal/gedeeltelijk, met/zonder time-out, enz.), Fixed/floating blanking; functie voor gereduceerde resolutie – Ethernet-poort, SG-dongle en grafische gebruikersinterface

Veiligheidslichtschermen met mutingarmen en mutinglamp

Lichtscherm muting Datasensing

Deze veiligheidslichtschermen zijn geschikt voor veiligheidsbescherming en perimetrische toegangscontrole waar een hoge betrouwbaarheid, kostenbesparing en eenvoud wordt gevraagd. Een volledig geïntegreerde Muting-functie is beschikbaar om de materiaalstroom te onderscheiden van een toevallige doorgang van een operator.

U kan voor de veiligheidslichtschermen gebruik maken van de geïntegreerde mutingarmen of de flexibele SG-M fotocel mutingkit.  De geïntegreerde muting armen werken als een zender-ontvanger en zijn zeer eenvoudig uit te lijnen.

De SG-M kit is nog flexibeler doordat dit fotocellen zijn die aangebracht zijn op de mutingarmen. Zo kan men de fotocellen steeds in L, T of X-muting plaatsen. Klik op de knop voor naar de lichtschermen te gaan of op de afbeeldingen voor informatie over de armen of SG-M kit.

Veiligheidslichtscherm met fieldbus

SG4 FIELDBUS SG4 FIELDBUS is het eerste veiligheidslichtscherm met geïntegreerd openSAFETY-protocol via het POWERLINK-netwerk. Met vinger-, hand- en lichaamsbescherming kan SG4 FIELDBUS worden gebruikt in elke toepassing waar momenteel standaard SG4-veiligheidslichtschermen worden gebruikt.

Technische gegevens

– OpenSAFETY-protocol over POWERLINK
– Type 4 / PL e / SIL 3 – Resolutie: 14/30 mm of 2/3/4 beams
– Beschermde hoogte: 150 … 1800 mm
– Werkingsafstand: tot 20 m
– Bedrijfstemperatuur: 0 …+55 °C
– Mechanische bescherming: IP65
– POWERLINK netwerkadres configureerbaar met keuzeschakelaars
– Beschikbare functies in combinatie met B&R veiligheidscontroller SL en SLX: auto/handmatig, restart, EDM, Muting, Override
– Beschikbare functies voor geavanceerde modellen in combinatie met B&R veiligheidscontroller SL: fixed blanking, floating blanking, partial and dynamic muting, warning areas, measurement

Lichtscherm Fieldbus

Ultra compacte veiligheidslichtschermen

Ultracompacte veiligheidslichtschermen met vinger- en handresolutie voor toepassingen waar ruimtebesparing en mechanische flexibiliteit een must zijn.

Technische gegevens

– Veiligheidstype 2 (Pl=c, SIL1); Veiligheidstype 4 (Pl=e, SIL3)
– Resolutie: 14/24/34 mm
– Beschermde hoogte: 150, 210, 270 … 1200 mm
– (met stappen van 30 mm) – Werkingsafstand: 0.2 …6m
– Uitgangen: 2 PNP; Uitgangsstroom: 0,3 A max / elke uitgang
– Mechanische bescherming: IP65
– Herstart: Handmatig/Automatisch
– Andere functies: Externe apparaatbewaking (EDM)

Extra beveiliging voor heropstart veiligheidslichtschermen

De IBL van Fortress is een insluitingsbeveiliging die is ontworpen om extra beveiliging te bieden om te voorkomen dat operators nog in een beveiligde ruimte aanwezig zijn wanneer er een “Restart” van de machine kan gebeuren.. De IBL werkt in combinatie met bestaande lichtschermen om het onverwacht resetten of herstarten van het veiligheidscircuit/machine te voorkomen. De operator kan de beveiliging uitschakelen en dan zijn persoonlijke veiligheidssleutel nemen. Zolang de sleutel zich dus bij de operator in het gebied bevindt, worden de lichtschermen geblokkeerd zodat de machine niet kan worden gereset of opnieuw opgestart. Dankzij extra hangslotpunten kan elke persoon die de ruimte betreedt zijn eigen veiligheid garanderen.

Het is een zuiver mechanisch onderdeel met een geïntegreerde montageplaat dat gemakkelijk achteraf kan worden gemonteerd of toegevoegd aan een bestaand systeem, ongeacht het type vergrendeling, zonder dat bedrading of programmering nodig is.

Lichtscherm veiligheid

Detectie- en meetlichtschermen

MGI-serie

 • Eenvoudige, betrouwbare meting van positie en afmetingen
 • Midden beam afstand 5 mm en 12 mm
 • Meetbereik tot 4000 mm
 • Beamhoogtes van 230 mm tot 1420 mm
 • Analoge uitgang 0-10 V of 4-20 mA
 • Snelle reactietijd van 3 tot 14 ms
 • 4 schakelmodes selecteerbaar via multi-switch

Het gebruik van infrarood lichtschermen voor contactloze metingen biedt vele voordelen, waaronder snelle reactietijden, betrouwbare detectie van de meest uiteenlopende objecten en ongevoeligheid voor storing door omgevingslicht. Potentiële toepassingen voor deze scherpziende, robuuste sensoren zijn te vinden in toepassingsgebieden als logistiek of geautomatiseerde verpakkingssystemen en in ruwe omgevingen zoals magazijnen en de houtindustrie.


DGI-reeks

 • Snelle, nauwkeurige detectie en telling
 • Resolutie van 0,9 mm tot 25 mm, in staat om zelfs het kleinste object te detecteren.
 • Detectiebereik tot 8000 mm
 • Beamhoogtes van 75 mm tot 2010 mm
 • 2 push-pull uitgangen (PNP + NPN), Light-ON + Dark-ON
 • Snelle reactietijd van 0,8 tot 4,8 ms
 • Potentiometer voor afstelling op lichtschermen met een resolutie van 0,9 mm en 2 mm

 

Contrinex lichtschermen vs Datalogic lichtschermen

Bij Digitron hebben we de mogelijkheid om lichtschermen aan te bieden van de merken Contrinex en Datalogic. Beide wereldwijde welbekende fabrikanten van sensoren en safety producten. Zowel Contrinex als Datalogic heeft zijn sterke punten op het vlak van veiligheidslichtschermen. Hiermee hangt het af van de toepassing voor welke oplossing we kiezen. Zie hieronder enkele sterke punten.

Contrinex

Is een Zwitserse fabrikant van sensors & safety producten. Voor de lichtschermen zijn ze vooral bekend voor hun uitstekende prijs/kwaliteit verhouding van vinger- en handbeveiliging. 
Ze hebben ook de mogelijkheid om instellingen te wijzigen via bluetooth. Verder hebben ze ook geen “dead zone” op de lichtschermen en hebben ze lichtstralen over de gehele lengte van het lichtscherm. Tenslotte hebben ze ook een zeer compact model als er weinig plaats is voor de montage.
 
 
 
 

Datalogic

is een Italiaanse fabrikant van sensors, safety en barcode reading systemen. Datalogic is op het gebied van safety producten zeer sterk in veiligheidslichtschermen met geïntegreerde mutingarmen en mutinglamp. Hierbij zijn deze lichtschermen t.o.v. andere lichtschermen zeer eenvoudig uit te lijnen en te installeren. Dit zorgt voor een reductie van de installatie kosten. Deze lichtschermen zijn zeer gewild bij toepassingen zoals in- en uitvoer van paletten (paletiseermachines). Hierdoor houden wij deze op stock en zijn deze direct leverbaar aan zeer interessante prijzen. Tenslotte hebben ze net zoals Contrinex ook een compact model voor applicaties waar weinig inbouwruimte is.
Lichtscherm met muting

Contact | Risico-analyse

Wij bekijken samen met u uw veiligheidstoepassing. Op basis van uw gegevens en ons bezoek gaan we op zoek naar het juiste lichtscherm voor uw toepassing.

Hiermee voorkomen we dat er in de toekomst nog mensen gekwetst kunnen worden en verhogen we het veiligheidsgevoel binnen uw bedrijf.

Fout: Contact formulier niet gevonden.