Meteen naar de inhoud
Home » Toepassingen » Inductieve sensor | Naderingschakelaars

Inductieve sensor | Naderingschakelaars

  • door

Werking Inductieve sensoren

Een inductieve naderingschakelaar is een sensor die werkt volgens het principe van verandering van inductie. Dit type sensor wordt gebruikt als nabijheidsschakelaar. Wanneer deze inductieve sensor dicht bij een metalen object komt dan verandert de impedantie in de spoel en zal de sensor een uitgang geven. De verandering van deze impedantie hangt af van de afstand tussen het metalen object en de sensor. Zo heeft deze sensor als voordeel dat hij niet beïnvloed wordt door niet-geleidende materialen zoals kunststof of hout..

Merk

Voor onze inductieve sensoren trekken wij volop de kaart van Contrinex. Dit is een Zwitserse fabrikant van inductieve sensoren, fotocellen en lichtschermen.
Deze inductieve sensoren staan vooral bekend voor hun prestaties. Zij behalen zeer hoge schakelafstanden in een minieme behuizing. Miniatuur inductieve sensoren M3,M4,M5 zijn dan ook bij ons te verkrijgen.

Langs de andere kant hebben ze ook zeer robuuste inductieve sensoren. Deze zijn vervaardigt uit full-inox. Hierdoor kunnen ze ingezet worden in zeer ruige sectoren zoals scheepvaart, staalindustrie, betonindustrie, … . Tweede voordeel hierbij is dat deze sensoren ook geschikt zijn voor hoge drukken en temperaturen.
Tenslotte zette ze ook in op specials. Zo zijn er sensoren gemaakt die las-immuun zijn en hier feilloos kunnen functioneren. Vervolgens hebben ze ook een sensoren die geen valse signalen geeft bij het voorbijkomen van metalen chips. Dit kan vooral interessant zijn in de staal industrie.

Types Inductieve sensoren

De inductieve sensoren van Contrinex Basic hebben een wereldwijde en welverdiende reputatie op het gebied van compromisloze nauwkeurigheid en uitzonderlijke betrouwbaarheid.

Met de beste detectieafstanden tussen 1,5 mm en 40 mm biedt het Basic-assortiment een pasklare werking met prestaties van wereldklasse en een zeer aantrekkelijke prijs. De inductieve sensoren uit de Basic-serie zijn verkrijgbaar in de maten M8 tot M30 en C44 met optionele Ø 6,5- en 8-mm-vierkantmodellen. 

Ze zijn ideaal voor algemene positie- en aanwezigheidsdetectietoepassingen in bijna elke industrie. Inbouwbare of niet-inbouwbare varianten zijn beschikbaar met ofwel aangegoten aansluitkabels of integrale metalen connectoren. Sensoren uit het basisassortiment, of het nu gaat om Classics, Extra Distance of Full Inox technologie, maken allemaal gebruik van Contrinex toepassingsspecifieke geïntegreerde schakelingen (ASIC’s). Dit zorgt voor uitstekende resultaten bij bedrijfstemperaturen tussen -25°C en +70°C. Een IO-Link interface is ook beschikbaar voor communicatie in PNP NO versies.

Alleen de zwaarste inductieve sensoren overleven de meest extreme omgevingen. De extreme range inductive sensors uit de Full Inox familie zijn ideaal uitgerust voor dit ruwe werk. Dankzij de roestvrijstalen constructie uit één stuk (V2A/ AISI 303) en een hermetisch gesloten kabeldoorvoer zijn de Extreme sensoren corrosiebestendig, ondoordringbaar voor olie en drukbestendig tot 100 bar. Robuust, betrouwbaar en zeer nauwkeurig. De Extreme-serie is thuis in de meest uitdagende omstandigheden.

De Extreme inductieve naderingschakelaars zijn ontwikkeld om de zwaarste industriële bedrijfsomstandigheden te weerstaan en hebben een IP 68 en IP 69K-classificatie, waardoor ze geschikt zijn voor gebruik met minimale stilstandtijd. Met werkafstanden tot 40 mm detecteert de Extreme- sensor serie zowel ferro- als non-ferromaterialen met Factor 1-prestaties. Deze serie is verkrijgbaar in de maten M8 tot M30 en C23. Een IO-Link-interface is ook beschikbaar voor communicatie in PNP NO-versies.

De afmeting is vaak een kritische voorwaarde bij het selecteren van inductieve sensoren voor positie- of aanwezigheidsgegevens. De Contrinex Miniatuur serie is de kleinste inductieve sensor op de markt zonder afbreuk te doen aan de functionaliteit. Sensoren uit deze serie maken gebruik van ofwel Classics Extra Distance of Full Inox technologie.

De miniatuur inductieve sensoren zijn verkrijgbaar in de maten Ø 3 tot en met M5 en in een vierkante doorsnede van 5 mm. Deze zijn ideaal voor toepassingen waar de ruimte beperkt is, zoals gereedschapsselectie, robotpositionering en controle van micromechanismen.

Uiterst robuust, dankzij de CSP-technologie (chip-scale package), een glasvezelversterkt substraat en een vacuüm inkapseling levert de Contrinex Miniature serie langdurige betrouwbaarheid en maximale uptime. Zelfs in de meest veeleisende omgevingen. De lage massa en hoge schakelfrequentie van deze sensoren maakt ze bijzonder geschikt voor hoogdynamische toepassingen waar inertie een belangrijke rol speelt. Deze inbouwbare miniatuur sensoren zijn verkrijgbaar in 3-draads DC-, NPN- en PNP-versies met een keuze uit NO- of NC-configuraties. 

Een LED-indicator voor de toestand van de uitgang weer te geven is standaard. Alle belangrijke beveiligingsfuncties zijn inbegrepen, zoals kortsluit- en overbelastingsbeveiliging, volledige ompolingsbeveiliging, inductiebeveiliging, EMC-bescherming, inschakelreset, enz.

Met een detectiebereik tot 3 mm combineren Contrinex miniatuur inductieve sensoren kwaliteit van wereldklasse met een zeer aantrekkelijke total cost of ownership. Een IO-Link interface is ook beschikbaar voor communicatie in PNP NO versies.

Ingenieurs die een betrouwbare en zeer nauwkeurige manier nodig hebben om de positie van een object te meten moeten niet verder kijken dan de inductieve Contrinex Analoge Uitgangssensoren. 

Deze reeks sensoren is ontwikkeld op het platform van de Extra Distance technologie voor een uitstekende temperatuurstabiliteit, nauwkeurigheid en afstandsmetingen. Met een meetbereik van nul tot 40 mm en detectienauwkeurigheid op de micronschaal is het bereik van de Analoge Uitgangssensor bij uitstek geschikt voor het meten van de lineaire, hoek- en rotatiepositie. Ze bieden prestaties van wereldklasse en een aantrekkelijke kostprijs in toepassingen van trillingsbewaking en eindpositieregeling, positiebewaking, metaalsortering en plaatvorming.

Analoge inductieve sensoren zijn verkrijgbaar in de maten M8 tot M30, met de optie van een 8 mm vierkant model. Spanningsuitgangen zijn inbegrepen voor alle maten, terwijl maten M12 en hoger zowel spannings- als stroomuitgangen hebben.

Contrinex High Temperature inductieve sensoren zijn ontworpen voor continu gebruik bij temperaturen van 0°C tot 180°C (tot 230°C met externe versterker). Het assortiment is ideaal voor de zwaarste omgevingen, waaronder autolakbedrijven, metaalbehandelingsbedrijven en glasfabrieken

Hoge temperatuur sensoren maken gebruik van de Classics technologie. Er zijn inbouwbare, niet-inbouwbare en quasi-inbouwbare versies beschikbaar. Voor temperaturen tot 180°C zijn de sensoren voorzien van ingebouwde versterkers en bevatten ze zeer duurzame 100 % siliconenvrije types. De aansluiting gebeurt met een FEP-, teflon- of siliconenkabel. 

Bij de 230°C types zijn de versterkers ingebouwd in een M12 roestvrijstalen behuizing die met een standaard 3m teflonkabel wordt aangesloten en zo uit het warme gedeelte verwijderd wordt . De RVS constructie en de detectieafstanden tot 25 mm minimaliseren het risico op mechanische schade tijdens het gebruik. Waardoor een maximale beschikbaarheid van de installatie en een zeer aantrekkelijke kostprijs wordt gegarandeerd. 

Contrinex hoge temperatuur inductieve sensor zijn verkrijgbaar in de maten M8 tot M50.

Bestand tegen druk en dynamische belasting tot 500 bar (piek 1000 bar)
Voor betrouwbare, nauwkeurige detectie in de meest veeleisende pneumatische en hydraulische toepassingen biedt Contrinex een unieke reeks hogedruksensoren met een permanente werkdruk van 100 … 500 bar en piekdrukken tot 1000 bar. Geschikt voor bedrijfstemperaturen tot 100°C en bestand tegen meer dan 1 miljoen drukcycli. Hun IP 68 en IP 69K bescherming en oliedichtheid maken ze de robuuste en meest betrouwbare keuze voor de hydraulische industrie. Door de pasklare werking worden de vervangingskosten van de sensoren nagenoeg geëlimineerd.  

Uitzonderlijke prestaties en kwaliteit van wereldklasse zijn verzekerd in de maten M5 tot M18.

Contrinex hogedruk inductieve sensoren zijn verkrijgbaar in de versies Extra Distance of Full Inox. Beide technologieën garanderen duurzaamheid zonder afbreuk te doen aan de bruikbare werkafstand. De constructie van de inductieve sensor is eenvoudig en robuust. De hele elektronische eenheid, ferrietkern en spoel inbegrepen zitten veilig aan de drukloze zijde. De verzegelde verbinding wordt gemaakt door middel van een flexibele PU-kabel of een geïntegreerde connector. 

De roestvrijstalen behuizing is thermisch gekrompen op de keramische schijf, waardoor de sensor mechanisch bestendig, uitzonderlijk ondoordringbaar en uitstekend geschikt is voor toepassingen met een hoge dynamische drukspanning, zoals toepassingen met zuigerregeling. 

Met werkafstanden tot 3 mm zijn ze gasdicht en voldoen ze aan beschermingsklasse IP 68. Versies uit de Full Inox familie hebben een praktisch onverwoestbare druk- en corrosiebestendige roestvrijstalen behuizing uit één stuk (V4A / AISI 316L / DIN 1.4404). Ze zorgen voor een uitstekende detectie van alle metalen met een goede geleidbaarheid, zowel ferromagnetisch als niet-ferromagnetisch. Deze corrosiebestendige sensoren zijn geschikt voor de zwaarste omstandigheden en voldoen aan de beschermingsklassen IP 68 & IP 69K. 

Een IO-Link interface is ook beschikbaar voor communicatie in PNP NO-versies.

Al twintig jaar bewijzen de inductieve sensoren van Contrinex dat ze betrouwbaar zijn in schepen, havens en offshore. Het assortiment van de inbouwbare inductieve sensoren zijn gecertificeerd door DNV-GL. Deze lijn biedt ongeëvenaarde prestaties m.b.v. de Full Inox technologie. Met een behuizing uit één stuk in roestvast staal V4A / AISI 316L en een beschermingsklasse IP68 / IP69K zijn ze niet alleen ondoordringbaar, maar ook corrosiebestendig en bestand tegen zout water. Hun EMC-bescherming voldoet ook aan specifieke maritieme vereisten. In het bijzonder tot wijzigingen in de stroomvoorziening en zijn immuun tegen lage frequenties. 

Verder bieden ze de langste levensduur van elke inductieve sensor die op de markt is, zelfs in de zwaarste maritieme omgevingen. De maximale bedrijfsdruk is 80 bar of 500 bar (piek 800 bar) voor P12G-hogedruktypen. 

Afhankelijk van de sensorgrootte (M12, C23, M18 of M30) zijn bedieningsafstanden van 6, 7, 10 of 20 mm beschikbaar. In de PNP-versie bevatten sensoren ook een IO-Link-interface voor point-to-point communicatie met de controller van het systeem.

Het assortiment omvat ook door DNV-GL goedgekeurde M10-typen met Classics-technologie.

Washdown inductieve sensoren zijn gecertificeerd om continu en betrouwbaar te werken in de zware omstandigheden van de voedsel-, drank- en farmaceutische industrie, waardoor een ononderbroken productie wordt gegarandeerd. Met Ecolab-goedkeuring en classificatie volgens IP 68 en IP 69K zijn ze drukbestendig tot 80 bar, voedselveilig en corrosiebestendig. 

Washdown inductieve sensoren zijn verkrijgbaar in conventionele Klassieke technologie of Full Inox technologie in maten M12, M18 en M30. Full Inox types hebben een volledig ondoordringbare behuizing uit één stuk in roestvrij staal (V4A / AISI 316L), inclusief het sensorvlak. Ze zijn daarom zeer goed bestand tegen de corrosieve chemicaliën die gebruikt worden voor clean-in-place of wash-down processen. 

Met Factor 1 op staal en aluminium en een uitgebreid detectiebereik tot 40 mm, minimaliseert de Full Inox technologie de kans op impactschade – een veelvoorkomend gevaar in krappe ruimtes. 

Washdown sensoren voldoen aan de steeds veeleisender wordende detectiebehoeften van de voedingsmiddelen-, dranken- en farmaceutische industrie en leveren de beste prestaties in hun klasse met een aantrekkelijke kostprijs. 

Een IO-Link-interface is ook beschikbaar voor communicatie in PNP NO-versies.

Voor de detectie van dubbele platen worden sensoren uit de Full Inox familie gebruikt. De inductieve technologie maakt het mogelijk om een onderscheid te maken tussen één of twee geleidende metaalplaten met een bepaalde dikte, waarbij een gevoeligheid van 0,8 – 1,2 mm per plaat wordt bereikt. Dit onderscheid helpt bij het voorkomen van dubbele invoer in blancheer- en vormprocessen, wat uiteindelijk schade aan het gereedschap bespaart. 

De roestvaststalen constructie uit één stuk van deze sensoren maakt ze de meest duurzame op de markt. Ze zijn bestand tegen de schokken die een veel voorkomend gevaar vormen bij toepassingen met dubbele plaatdetectie in de buurt van bewegend plaatmateriaal, waardoor een minimale uitvaltijd wordt gegarandeerd.

Contrinex Weld-Immune inductieve sensoren zijn ideaal voor de zware en ruwe werkomgevingen in autofabrieken en andere industriële lasinstallaties. Het assortiment omvat sensoren van twee technologieplatforms: Klassiekers en Full Inox. 

De klassieke sensoren met beschermingsklasse IP 67 zijn verkrijgbaar in cilindrische messing behuizingen met een PTFE-coating of in een kubusvorm van PBTP 40 x 40 mm. Ze zijn bestand tegen soldeer en de sterke magnetische velden die aanwezig zijn tijdens industriële lasprocessen. Ze hebben identieke werkingsafstanden op staal en non-ferro metalen. Las-Immune sensoren gebouwd op het Full Inox platform hebben een grotere werkafstand en Factor 1 op staal en aluminium. 

De roestvaststalen (V2A / AISI 303) constructie uit één stuk maakt deze sensoren tot de meest duurzame op de markt en zorgt voor een minimale uitvaltijd. Deze vrijwel onverwoestbare inductieve sensoren zijn jarenlang bestand tegen de lasomgeving en zijn bestand tegen elektromagnetische velden, lasspatten, reiniging en schokken. 

Alle Weld-Immune sensoren zijn inbouwbaar en hebben een geïntegreerde S12-connector. Het beste detectiebereik tot 15 mm elimineert het risico op botsingen – een frequent gevaar bij het werken in de nabijheid van bewegende machinedelen. 

De Weld-Immune sensoren zijn ontwikkeld voor extreme nauwkeurigheid gedurende de gehele lascyclus en detecteren continu de aanwezigheid van onderdelen en de positie van de machine om een optimaal gebruik van de apparatuur te garanderen en fouten in de productie te voorkomen. Deze sensoren bieden een uitstekende reproduceerbaarheid bij temperaturen tussen -25°C en +85°C (-13 tot +185°F).

De Chip-immune inductieve sensor is geschikt voor de zwaarste machine omstandigheden. Zelfs wanneer ze bedekt zijn met bramen van staal, roestvrij staal, aluminium, messing, koper of titanium. 

De sensoren bereiken dit met een licht aangepaste vorm van Condet® technologie. In een roestvrijstalen behuizing uit één stuk met beschermingsgraad IP 68/IP 69K en een breed bedrijfstemperatuurbereik van -25 tot +85°C (-13 tot +185°F) zijn ze bijzonder geschikt voor gebruik in de ruwe omgevingen van de bewerkingsindustrie. 

Afhankelijk van de sensordiameter (M12, M18 of M30) zijn werkafstanden van 3, 5 of 12 mm beschikbaar. In de PNP-versie hebben de sensoren ook een IO-Link-interface voor point-to-point-communicatie met de besturing van het systeem.

Voor extra informatie over Contrinex en de inductieve sensoren. Klik op onderstaande afbeelding: