Meteen naar de inhoud
Home » Toepassingen » Barcode Reader – Barcode reading

Barcode Reader – Barcode reading

  • door
Barcode reader Application

Barcode Reading Introductie

Dezer tijd kom je de barcodes overal tegen. Je kan ze vinden op de verzendlabels, dagelijkse producten, winkelrekken en de 2D codes komen meer tot uiting in tijdschriften of mediacampagnes. 

De 1D barcode of streepjescode is de meest gebruikte code. Je kan ze terugvinden op vele dagelijkse producten en is nog altijd de meest gebruikte code in de logistieke sector.

Deze code heeft als voordeel dat ze zowel door een laser-based als image-based barcode reader gelezen kan worden.

Streepjescodes

De 2D barcode wordt steeds meer en meer gebruikt. Momenteel zie je ze vooral in commerciële mediacampagnes in de vorm van een QR-code.

De 2D code wint vooral aan belang doordat ze veel minder ruimte in beslag neem voor dezelfde gegevensdichtheid. Ook worden de gegevens in twee richtingen geformuleerd. Dit maakt 360° lezen veel eenvoudiger en zorgt voor een veel kleinere foutenmarge.

 

2D codes

Laser-based barcode reader

1D Matrix 120

Laserscanners gebruiken een laserstraal als lichtbron en gebruiken meestal oscillerende spiegels of roterende prisma’s om de laserstraal heen en weer te bewegen over de barcode. Een fotodiode meet dan het gereflecteerde licht van de barcode. Van de terugkerende signalen wordt een analoog signaal gemaakt dat vervolgens wordt omgezet in een digitaal signaal.

Voordelen laserscanner – laser-based barcode reader:

  • Toepassingen met hoge snelheid
  • Grote leesafstanden
  • Uitstekende leesprestaties op verschillende hoogtes
  • Grote “field of view”

 

 

Image-based barcode reader

Image-based barcodelezers maken gebruik van een area array sensor die vergelijkbaar is met die van digitale camera’s om een beeld te krijgen van 1D en 2D barcodes. Vervolgens lokaliseert en decodeert een microprocessor, die speciale beeldverwerkingssoftware uitvoert, de code alvorens de resulterende gegevens over een netwerk te verspreiden.

Voordelen image-based barcode reader:

  • Lezen van beschadigde codes
  • lezen van 1D, 2D en DPM codes
  • omnidirectioneel lezen
  • Reconstructie van beschadigde codes
  • Kleinere foutenmarge

 

Externe belichting

Een project met barcode readers staat en valt bij het selecteren van de juiste belichting en de juiste positie hiervan. Deze belichtingen kunnen gebruikt worden in allerlei toepassingen waarbij image processing gebruikt wordt. Deze belichtingen dragen bij tot de kwaliteit van het beeld en zorgen ervoor dat de gewenste controles uitgevoerd kunnen worden.

Afhankelijk van de toepassing kan men kiezen voor achtergrond belichting, spots, dome belichting, barlights, diffuse belichting, … . Deze belichtingen zijn ook verkrijgbaar in verschillende kleuren: Wit, Rood, Groen, Blauw, Infrarood en UV.

 

 
Vision belichting

Handheld barcode readers

Handheld scanners bieden uitstekende prestaties en betrouwbaarheid door de verschillende scanopties: laser-, lineaire of area-imaging technologieën. De standaard, robuuste of antimicrobiële behuizing maakt het gebruik in elke omgeving mogelijk en door het ergonomische ontwerp zijn deze scanners ook voor langere tijd gemakkelijk te gebruiken.

De productreeksen bieden bedrade en draadloze opties aan samen met de best-in-class uitleestechnologieën. Zo zijn de handheldscanners klaar om de huidige en toekomstige behoeften en toepassingen op te lossen.

Van digitale of geprinte 1D en 2D barcodes tot Direct Part Marking (DPM) of Digimarc™, Digitron biedt handheld scanoplossingen voor elke barcode-leestoepassing.

Programmatie en analyse projecten

Om tot de juiste oplossing te komen voor uw toepassing moet u de juiste combinatie vinden van barcode reader, programmatie en belichting. Deze drie facetten moeten juist gekozen , geprogrammeerd en gepositioneerd worden om de efficiëntie van uw proces te verhogen.
Hiervoor is enige vakkennis nodig om dit tot een goed einde te brengen.
Hiervoor komen we graag uw toepassing bekijken en voeren we enkele testen uit om de slaagkansen te kunnen inschatten. Zo kunnen wij, DIGITRON, u een totaaloplossing aanbieden.

 

Barcode Reader Cognex & Datalogic

We bieden barcode reader systemen aan van de merken Cognex en Datalogic. Beide merken komen uit een hele andere achtergrond om tot hun barcode reader technologie te komen. Zo heeft Cognex een vision achtergrond en zijn ze heel sterk in heel uitdagende codes te lezen. Datalogic komt van de sensor wereld en heeft hierdoor een heel gamma aan laser barcode systemen. Hiernaast hebben zij ook een heel sterke prijs/kwaliteit verhouding.

PLaylist video’s barcode readers Cognex & Datalogic: